Rektörümüz Prof. Dr. Okumuş Fen Lisesi Öğrencilerine Hekimliği Anlattı

Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesinde (ASDFL) konferans verdi. Kariyer Günleri etkinliklerinin ilk konuğu olarak ASDFL konferans salonunda liseli öğrenciler ve velileriyle bir araya gelen Prof. Dr. Okumuş, hekimlik mesleği hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.

Hekimliğin kişiye sağlayacağı en temel olumlu özellikleri analitik düşünme becerisi, saygınlık, mesleki ve ekonomik tatmin olarak sıralayan Prof. Dr. Okumuş, “Hekimlik, doğru yaptığınız ve hakkıyla ifa ettiğiniz müddetçe daima mutlu olacağınız bir meslektir.” dedi.

Hekimliğin, “yapabiliyorum” veya “başardım” duygusunun en yoğun yaşandığı mesleklerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Okumuş, şöyle konuştu: “Bakın bir bebek hasta gelmiş karşınıza. On yedi günlük ve dün gece itibarıyla bebeğin emmesi bozulmuş. Çocuğun genel durumu kötü, hareketleri azalmış ve sabah nöbet geçirmiş bir yenidoğan bebekten söz ediyorum. Bakıyorsunuz bebeğe genel durumu kötü; solunum cihazına bağlıyorsunuz. Bir sürü tetkikler yapıyorsunuz. Bebeği o hâliyle veya standart bilgilerinizle bıraksanız kaybedeceksiniz ama araştırmaların sonucunda çok nadir görülen metabolik bir hastalık saptıyorsunuz. O metabolik hastalığa yönelik basit bir tedaviyle bebeğin ertesi gün açıldığını, solunum cihazından çıktığını, solunumunun rahatladığını, nöbetlerin durduğunu, artık emmeye başladığını, aktivitesinin arttığını ve ailenin yüzündeki o tarifsiz mutluluğu görmek hiçbir şeye değişilmez.”

Mesleğin; dayanıklılık, sabırlı olmak, insani ilişkilerin çok iyi olması ve daima insanları sevmek gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Okumuş, “Hekimlikte daima çok çalışacaksınız ve dayanıklı olacaksınız. Sabırlı olacaksınız ve insanı seveceksiniz. Günlük yaşantınızdan da bazı günler fedakârlık etmek zorunda kalacaksınız.” dedi.

Prof. Dr. Okumuş, öğrencilerden gelen “Tıp öğrencileri sosyal aktivite için vakit ayırabiliyor mu?” sorusu üzerine sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslek gruplarına baktığımız zaman en fazla sanatçının yer aldığı meslek gruplarından biridir hekimlik. Yazar, şair, sanatçı çok çıkar aramızdan ve sosyal hayatı çok iyidir hekimlerin. Mesela hekimlerin çoğunluğu üst seviyede müzik aleti kullanır. Büyük bir kısmı da resimle uğraşır.

Eğer siz kendi hayatınızı organize edebilme yeteneğine sahipseniz, hangi meslek olursa olsun sadece hekimlikte de değil yani, kendinize mutlaka vakit yaratırsınız. Zaman zaman beyninizi boşaltmanız gerekiyor çünkü. Mesela şunu söylerdim arkadaşlara, nöbetteyseniz cebinizde mutlaka bir kitap olsun. Yarım saat bile olsa roman okuyun. Üç ayda mı bitiyor, beş ayda mı bitiyor, önemli değil. Yarım saat roman okumanın ne faydası var biliyor musunuz? Suç ve Ceza’yı okuyorsunuz diyelim ki, o anda çalıştığınız hastanenin o boş, karanlık ve monitör sesli koridorlarından çıkıyorsunuz ve Rusya’nın bilmem ne şehrinin bilmem ne kasabasındaki bir eve konuk oluyorsunuz. Dünyanız değişiyor ve bu sizi rahatlatıyor. O yüzden hangi mesleği tercih ederseniz edin, mutlu olacağınız ve severek yapacağınız bir meslek seçin ve mesleğiniz ne olursa olsun kitap okuyun, gezin ve mutlaka kendinize vakit ayırın.”

Etkinlik, soru cevap bölümünün ardından ASDFL Müdürü Turgay Bingül’ün Prof. Dr. Okumuş’a plaket takdimi ile sona erdi.